Man brukar säga att "kärt barn har många namn". Jag har i bara i passet fyra och i vardagliga munnar många fler än så. Betyder det att jag är ett kärt barn?

Vemodig. Allvarlig. Jag tänker för mycket, oroar mig för mycket, analyserar för mycket. Det finns ingen jag har så lite tålamod och förståelse för som för mig själv. Men emellanåt är jag för jävvla rolig.


Jag är nog inte riktigt klok i huvudet. Men en vacker dag...


→ "Risotton"
söndag, september 06, 2009 / 0 kommentar(er) - kommentera?
Middagen blev succé. Nog är man väl lite av en svärmorsdröm... ibland.

Som lovat bjuder jag här på mitt recept på Risotto. Risotto måste vara det mest tacksamma man kan göra -- lätt att göra, lätt att variera och skitgott! Det enda som egentligen krävs för att lyckas med en risotto, som med allt annat, är goda råvaror och lite tålamod.

Emmas enkla svamprisotto
Drygt 4 pers
ca 2-3 msk god olivolja
Gul lök
1 klyfta vitlök
4dl Arborioris
1dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
Champinjoner

Koka buljongen klar. Häll oljan i en kastrull med tjock botten. Hacka löken och häll i kastrullen, oljan ska vara varm så att löken fräser lite. Löken ska svettas och bli mjuk. Pressa i vitlöken. Dra ner på värmen. Häll därefter i riset - nu ska man jobba snabbt. Riset ska "oljas in" och bli blankt, så rör väl så att det inte bränner fast. Kastrullen är relativt "torr". Eventuellt får du hälla på lite mer olja.

Nu till den bästa delen av hela kokeriet - vinet! Ett glas får kocken och ett glas får risotton. Dofterna kommer ånga upp och det är det mest magiska som finns tror jag. Rör om. Häll i ca hälften av buljongen och låt risotton puttra på låg värme under lock. Håll koll så att det inte bränner fast. Det finns inget så äckligt som bränd risotto!

Skiva champinjonerna. När första vändan buljongen kokat in i riset är det dags för svampen. Rör om en vända och häll sedan i champinjoner och resten av buljongen. På med locket och låt koka klart.

Tada!

Risotto är som sagt tacksamt på så sätt att det kan varieras i all oändlighet. Basen är den samma; olivolja, Arborioris och lök. Anledningen till att man använder just Arborioris är att den naturliga stärkelsen är starkare i Arboriovarianten än i till exempel jasmineris. Det gör i sin tur att risotton får den där härliga, krämiga konsistensen.

Testa gärna med grönsaksbuljong för en vegetarisk variant och släng i olika bönor. Majs funkar också.

Rosévin funkar också, tro't eller ej. Risotton blir ljust rosa och inte lika fruktig som med en Riesling, men det kan vara det mest klockrena valet i vissa kombinationer.

Jag har tillochmed lyckats göra en helt okej risottovariant med fisk. Det gäller bara att ha nyfikenhet och en känsla för vad som passar.

Etiketter: